• b-facebook
  • Google+ Black Round
  • YouTube Black Round

© 2014 CURSIVA. This site is neither affiliated with nor endorsed by the LEGO Group. LEGO, MINDSTORMS, TECHNIC, and WEDO are registered trademarks of the LEGO Group©.

Superficialitate geniala sau geniu superficial?

1 May 2013

Sa utilizezi astazi un smartphone sau o tableta este foarte usor, mult mai usor decat era acum douazeci de ani sa utilizezi un PC, de exemplu. Ca fiecare parinte, si eu, cand mi-am vazut baietelul cu cata usurinta isi gliseaza degetele peste un ecran de sticla, executand diverse functii, am crezut ca e cumva genial. Pe urma am vazut ca si copiii rudelor sau prietenilor sunt la fel de geniali. Nu ca nu ar fi, mi-am zis, dar nu cred ca din motivul asta. 

Interfetele dispozitivelor mobile de astazi si aplicatiile sunt in asa fel construite incat se adreseaza direct creierului reptilian, astfel incat, oricine, absolut oricine, le poate utiliza. Asa se explica si rapida evolutie a vanzarilor pe plan mondial si succesului inregistrat de acestea. Si m-am intrebat daca nu cumva creierul uman, cel care ne ridica pe scara speciilor pe treapta cea mai de sus, nu este cumva neglijat, si daca nu cumva incepe sa isi piarda antrenamentul si ca orice lucru nefolosit, pana la urma poate se poate atrofia si chiar disparea. Singura activitate care ii mai este rezervata in noua "ordine tehnologica" pare sa fie acumularea de informatii, la gramada si neverificate.

Numai ca, fara un sistem de control si management al informatiei, aceasta devine nu o forta ci o amenintare. Iar acest control se poate obtine DOAR construind si apoi antrenand in creierul uman, inca de la o varsta frageda, acele structuri neuronale care ii vor permite adultului de mai tarziu sa acumuleze DOAR acea informatie care ii este utila, DOAR acea informatie care are cea mai mare sansa de a fi un adevar, sa filtreze si sa structureze informatia acumulata pentru a separa raul de bine, sa "construiasca" blocuri logice care sa-i spuna DA sau NU sau poate MAYBE , sa ajunga rapid la rezolvarea unei probleme mergand inapoi la cauza-radacina a problemei, sa "vada" mai multe scenarii in paralel si sa-l aleaga corect pe cel mai bun, sa functioneze intr-o logica de perfectionare continua. 

Doar asa copiii nostri pot deveni din masa manipulabila, fiinte individualizate care comunica intr-un mod placut si neagresiv intre ele, constiente de ele insele si de lumea care le inconjoara, stapane pe mintea si corpul lor.

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now